PUKEUTUMISOHJEET RATSASTAJALLE

Kypärä

Kypärä on ratsastajan tärkein varuste. Kypärän tulee olla CE-hyväksytty. Kypärä on hyvä laittaa päähän heti tallillle saavuttaessa ja hevosten kanssa toimittaessa. Ratsastaessa/ajaessa kypärän käyttö on pakollista.

Ratsastuskypärän on oltava ehdottoman sopiva: sen tulee istua napakasti, eikä se saa valua silmille tai takaraivolle. Ratsastuskoululta saa kypärän tarvittaessa lainaan tunnin ajaksi. Opettaja auttaa kypärän sovituksessa ensimmäisellä kerralla. Talvella kypärän alle kannattaa laittaa huivi tai ohut pipo suojaamaan korvia.

Pidä hiukset kiinni tallilla toimiessasi. Ratsastukseen lajina kuuluu siisti pukeutuminen, kiinnitetyt hiukset ovat osa sitä. Liehuvat hiukset tulevat silmille, estävät näkemästä kunnolla ja voivat takertua kypärän kiinnityshihnoihin. Hiukset tulee laittaa poninhännälle tai letille, otsatukka piiloon kypärän alle.

Jalkineet

Hyvät jalkineet ovat tallilla tärkeät. Kengissä tulee olla matala ja leveä korko, tukeva pohja sekä niiden tulee olla liikkumiseen sopivat. Korko estää kengän liukumisen jalustimessa.

Ratsastukseesn tarkoitetut jodhpurit tai muut ratsastuskengät ovat suositeltavimmat tallille. Kumisaappaat joissa on korko ovat myös sopivat ratsastusjalkineet. Talvella kumisaappaaseen kannattaa laittaa kunnon villasukka jotta varpaat pysyvät lämpiminä. Turvakengät ovat hyvät tallilla sillä ne suojaavat varpaita hevosten kanssa toimittaessa.

Vaatetus

Ratsastus on liikunnallinen harrastus jossa ollaan sisällä sekä ulkona. Vaatetus kannattaa valita sään mukaan ja ottaa tallille mukaan varavaatteita. Vaatteiden tulee olla sopivan kokoisia ja liikkumiseen soveltuvia. Vältä liehuvia takkeja sekä kaulahuiveja, sillä ne hankaloittavat hevosen kanssa toimimista. Kesäkelillä on hyvä käyttää ratsastaessa pitkähihaisia vaatteita suojaaman auringolta ja hiertymiltä. Sadetakkeja voi käyttää, mutta vältä sateenvarjoja ja liehuvia sadeviittoja.

Housujen pitää olla sellaiset, että ne ovat jämäkät ja hyvinistuvat. Housujen materiaali kannattaa valita siten, ettei se ole liian liukasta tai kahisevaa. Liukas materiaali luistaa satulassa. Ratsastushousut ovat hyvä hankinta ratsastusta säännöllisesti harrastavalle.

Hanskoja tulee käyttää aina ratsastaessa ja hevosta taluttaessa. Sormikkaat ovat paremmat kuin paksut rukkaset, mutta talvella kannattaa ottaa mukaan myös lämpimät rukkaset, jotta ne voi laittaa käteen jos sormet alkavat jäätymään.

Pipoa tai muuta päähinettä on talviaikaan hyvä käyttää tallilla. Kaulahuivit tulee laittaa takin sisään niin että ne eivät liehu.

Heijastimet auttavat näkyvyydessä muille liikkujille ja maastossa ratsastettaessa heijastinliivin käyttö on pakollista. Huomioithan että näyt pimeässä myös kotoa tallille liikkuessasi!

Turvaliivi kannattaa hankkia säännöllisesti ratsastusta harrastavalle. Turvaliivejä voi lainata myös tallilta. Turvaliivin tulee olla ratsastajalle sopiva ja oikein mitoitettu. Turvaliivin ollessa sopiva se suojaa kylkiluita ja sisäelimiä iskuilta.